Recension

P.F.C. Sveriges första neobank

2019-02-26

P.F.C. som står för Personal Finance Co. är, som även titeln till denna inlägg säger, Sveriges första neobank. Det är något som de har marknadsfört ganska hårt om i flesta av deras twitterinlägg.
Vilket fall. Hur står sig detta fintech kort om man till exempel jämför det med Revolut som jag skrivit om tidigare här?

Till skillnad mot Revolut som har funnits ute i ett par år nu så har P.F.C. bara funnit i ett par månader. Och det syns tydligt i appen eftersom P.F.C. knappt ens har basic features man önskar sig.
Om man går igenom de grund features som kortet har så är kortet först och främst ett så kallat prepaid kort som Revolut. Med prepaid menas det att du toppar kortet med så mycket pengar som du tänkt spendera. Toppa kortet gör man enklast genom att swisha pengar till det vilket går jätte smidigt. Det finns även alternativet att toppa kortet genom plusgiro inbetalning. Däremot om du vill överföra pengarna tillbaka till ditt konto som du har på din hembank då är det inte lika enkelt längre.
Det man får göra då, om man vill överföra pengarna tillbaka, är att ta i kontakt med deras kundsupport, och be dem göra överföringen åt dig. Jag har inte prövat det, men jag har skickat frågor till deras kundsupport ett par gånger. Tiden till att man får svar har varierat men oftast tar det ett par timmar innan de svarar. Hos Revolut brukar en support svara inom loppet av minuter. Sammanfattningsvis kan man väl säga om du är i behov att pengarna ska kunna komma snabbt tillbaka till ditt bankkonto bör du kanske inte välja P.F.C. som det ser ut idag iallafall. Dock är jag nog säker på att de eventuellt kommer med en lösning till det.

En bra feature som det här kortet har är att det passar bra till semestern, som Revolut. För du betalar bland annat inte någon extra valutapåslag när du använder kortet till att betala med på en restaurang, affärer, hotellet, m.fl. Du betalar heller inte någon uttagsavgift om du ska ut pengar från en maskin, dock gäller 3000kr/månaden. Efter det så de lägger P.F.C. på en avgift.
P.F.C. använder Mastercards växlingskurs till skillnad från Revolut som använder interbank, men oftast är skillnaden väldig liten. Desto större skillnad kan du se när du använder storbankernas debit/betalkort.

Att registrera sig och sedan beställa hem ett kort går smidigt. Man registrera sig med BankID och sedan följer man stegen som beskrivs i appen. Ett kort kommer då skickas hem till dig om cirka en vecka. Kortet kostar dessutom ingenting att få, och man behöver inte heller betala någon månadsavgift. Tipset som man kan ta med sig här är att du kan ersätta dit vanliga bankkort som du har från banken, och spara in ca 35kr/mån.

Slutsats P.F.C. är ett intressant fintech kort. Trots att deras app fortfarande ligger i sin linda så har det basfunktioner som gör det redan så mycket bättre än de flesta storbankers appar. Budget översiktssida som ger dig en bild på hur du har spenderat, du får direkt notiser när du använt kortet. Om du söker ett svenskt alternativ till Revolut som har ungefär samma funktioner då tycker jag att du ska ge P.F.C. en chans. Du kan besöka deras hemsida för mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.