Recension

Det enda kortet du behöver när du ska ut och resa

2019-01-21

Revolut är en neobank. Och vad är en neobank då?  När jag slår upp neobank på Wikipedia står det; “a type of direct bank that is 100% digital and reaches customers on mobile apps and personal computer platforms only”. En bank som når ut till sina kunder via en mobilapp, eller på datorn. Dock är det vanligast att man hittar dessa tjänster i mobilapp form.

Revolut är en sådan, och oj vad det gör många rätt i sin mobilapp, som både förhöjer kundupplevelsen, och gör det faktiskt intressant att spendera pengar. Något som storbankerna faktiskt släpas efter sig med. Jag har Danske Bank som mitt huvudbank och om jag jämför deras mobilapp mot Revoluts så är det som natt och dag. Danske Banks mobilapp ser ut som något som gjordes början av smartphone eran och sedan har de låtit bli att uppdatera UI:t sen dess.
Revolut däremot ser utseendemässigt mycket tilltalande och modernt.

Nedan kan du se en bild på hur budgetöversiktet ser ut i Revolut

Tillbaka till ämnet, varför är Revolut det enda kortet du behöver när du reser utomlands?
Det största anledningen är att du sparar in på en massa onödiga avgifter som din bank tar från dig. Det så kallade valutapåslag eller valutaväxlingspåslag är en avgift bankerna tar när du ska betala med kortet till exempel på en restaurang. Påslagsavgiften ligger på 1% och uppåt 3% hos vissa banker.
 En annan avgift som bankerna vanligtvis tar också när du är utomlands är uttagsavgiften.
Så om du vill ta ut pengar från en bankomat tillkommer det alltså en uttagsavgift som ligger troligen på minst 35kr PER uttag.

Att ta ut pengar eller använda bankens debitkort utomlands är dock fortfarande bättre än att växla pengarna på till exempel Forex. Men om du använder Revolut istället så behöver du inte oroa över att man betalar dessa dyra avgifter.

Nedan kan du se ett par punkter som gör Revolut bra:

  • Avgiftsfritt att ta ut pengar från bankomater
  • Ingen valutapåslag/valutaväxlingspåslag tillkommer
  • Växlingskursen går på “interbank rate”
  • Du kan öppna flera konton där du kan ha olika valutor i
  • Virtuell kort s.k. e-kort som Swedbank hade en gång i tiden

Interbank rate, betyder att du får det absolut bästa realtids växlingskurserna som bankerna tar mellan varandra. Det man ska tänka på är om du ska växla pengarna på helgen så kommer Revolut ta en extra avgift på 0,5% för de större valutorna och 1% på de mindre valutorna. Du kan läsa mer om det här.

Min flickvän använde kortet i Sydkorea och sammanfattningsvis kan man säga att de inte var några problem alls att använda kortet. Förutom då hon försökte använda kortet till att beställa någonting online. Det var på grund utav att Revolut kortet saknar 3D secure.

Värt att nämna är att kortet är en så kallad “prepaid” kort. Alltså det är ett kort som du fyller med kontanter. Så om du skulle på resan förlora ditt kort kommer du bara ha tappat bort de pengar du har tankat kortet med. Fast ändå om du skulle ha tappat bort kortet så kan man i deras app frysa kortet.

Har jag lyckat sälja in kortet till dig nu?
Du kanske redan använder det?
Eller vad använder du för kort när du är utomlands?

Om du blev intresserad så kan du enkelt ansöka kortet via deras app. Tjänsten är gratis, dock måste du betala frakten på 50kr för att få kortet hemskickad.

Uppdatering 2019-08-01:
Jag har en inbjudningslänk som du kan använda vid registrering. Då kommer du kunna beställa hem kortet gratis istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.